scurtă introducere
Asociația Culturală D’a Camera lansează proiectul
„Povestea primei simfonii”
Personalitatea centrală a proiectului „Povestea primei simfonii” este George Stephănescu (1843-1925), compozitor, pedagog și dirijor, creatorul primei simfonii din istoria muzicii românești și fondatorul Operei Române (în prezent Opera Națională București).
Creația sa muzicală și eforturile depuse pentru promovarea culturii noastre ne inspiră, ne motivează și ne îndatorează totodată. Realizările lui George Stephănescu sunt prea puțin cunoscute astăzi. În ceea ce privește muzica sa, o problemă ar fi lipsa partiturilor, manuscrisele nefiind retipărite, ceea ce face dificilă programarea lucrărilor în cadrul stagiunilor muzicale ale instituțiilor de profil din țară. De aceea, în prima etapă a proiectului, lucrăm la editarea și publicarea în format digital și print a partiturii integrale a „Simfoniei în la major”, prima lucrare în acest gen din muzica românească, scrisă de George Stephănescu în 1867 – în curând disponibilă pentru a fi descărcată, gratuit, de aici!

Orchestra de Cameră Radio a interpretat „Simfonia în la major” pe 9 iunie la Sala Radio, împreună cu alte două lucrări reprezentative din creația lui George Stephănescu, „Uvertura națională” și „Octetul în sol major”. Concertul a fost condus de cunoscutul dirijor Tiberiu Soare și a fost inclus în cadrul stagiunii de concerte 2020-2021 a Orchestrelor și Corurilor Radio România. A putut fi urmărit în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural, precum și live audio-video pe Facebook și Youtube, fiind astfel accesibil publicului de pretutindeni.
Înregistrarea este disponibilă aici:
Lista participanților înscriși în
Orchestra D’a Camera Online
Barbosa Alexandra – Oboi
Birla George Madalin – Vioară
Biscarean Teodora – Vioară
Blandu Sofia – Violoncel
Botezatu Emilia – Vioară
Ciobanu Andrei – Fagot
Cirjaliu Stefania – Viola
Cobzaru Ana Maria – Vioară
Cringasu Maria Angelia – Vioară
Doija Eveline – Vioară
Draganoiu Maria – Vioară
Duta Andrei – Timpani
Gheboianu Raluca – Violoncel
Ghergu Izabela – Violoncel
Goţa George-Adrian – Violă
Goţa Ilinca-Aurora – Violă
Iliescu Ana – Violoncel
Jantalau Delia – Vioară
Kasinadhuni Avadhut – Vioară
Marin Ionela – Flaut
Mihai Radu Gabriel – Vioară
Mirea Tudor Aaron – Vioară
Mitoi Denisa – Oboi
Munteanu Iulia – Flaut
Neacsu Mihai – Vioară
Nicolescu Ciprian – Fagot
Nistor Andreea – Vioară
Paduret Paul – Vioară
Pane Petru – Clarinet
Popa Rares – Corn
Popa Stefan – Corn
Raducan Alexandra – Violoncel
Sima Constantin – Viola
Sima Mihail – Vioară
Sindeli Ioana – Vioară
Stoenescu Natalia – Vioară
Tudor Ioan – Violoncel
Zaman Denisa Anne Marie – Oboi
Zhang Na Na – Vioară
Echipa proiectului:

Radu SINACI
președinte / manager
Solist și prim-violoncelist al Orchestrei de Cameră Radio din București, violoncelistul Radu SINACI a studiat violoncelul cu Czuczu Erwin, iar apoi cu Marin Cazacu. Alături de Marin Cazacu, Radu Sinaci face parte din celebrul ansamblu Violoncellissimo, iar alături de Anca Sinaci formează Duo-ul Playthoven. În calitate de cercetător, Radu SINACI a publicat două volume care aduc în centrul atenției creația muzicală a personalității arădene Alexandru Mocsonyi. A obținut diplomă de Doctor în muzică în 2012, iar în 2007 diplomă de licență cu media 10 la clasa maestrului Marin Cazacu în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Graziella DUMA-MENGHIREȘ
asistent manager
Graziella DUMA-MENGHIREȘ a obținut diploma de licență în Interpretare Muzicală – Vioară (2014) precum și diploma de Masterat în Stil și Performanță în Interpretare Instrumentală (2016) la Facultatea de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Apreciată pentru calitățile sale de organizare, Graziella DUMA-MENGHIREȘ este colaborator al Artexim din 2015, organizator al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu. Din 2017 este angajată a Societății Române de Radiodifuziune în functia de Producător la Direcția de Formații Muzicale, coordonând activitatea Orchestrei de Cameră Radio.

Andreea KISELEFF
muzicolog
Cunoscută și ca realizator de emisiuni la Radio România Muzical, Andreea Kiseleff prezintă, de asemenea, serii de concerte organizate de Radio România Muzical şi Orchestrele şi Corurile Radio. Își împărtășește vastele cunoștințe în domeniu cu tinerii muzicieni, fiind cadru didactic asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde predă seminarul de Istoria muzicii româneşti, ca asistent al Prof. univ. dr. Mihai Cosma. A urmat studiile de licenţă, master şi doctorat ale Universității Naționale de Muzică din București sub îndrumarea Prof. univ. dr. dr.h.c. Valentina Sandu-Dediu. A beneficiat de burse de perfecționare la Institutul de Muzicologie din Leipzig, Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Graz și renumita Agenție de management artistic Konzertdirektion Schmid din Hanovra.

Tiberiu SOARE
dirijor
Tiberiu Soare este Conf. Univ. Dr. al Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagodie Muzicală, la catedra Dirijat de orchestră. S-a bucurat de numeroase colaborări cu ansambluri de prestigiu, precum: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Orchestra Filarmonicii din Atena, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia), Korean National Ballet (Seoul, Coreea de Sud), RTÉ Orchestra (Dublin, Irlanda).

Adelina MARIȘ
responsabil comunicare
Experiența profesională a Adelinei MARIȘ s-a conturat în mass media, experimentând atât presa scrisă, radioul și televiziunea, cât și mediul online, „consumând” Facebook, Instagram și chiar Tik-Tok la modul profesionist timp de câțiva ani, într-un departament digital al unui post TV cu acoperire națională și distribuție internatională. Experiența de comunicator s-a dezvoltat și conturat armonios și cu ocazia colaborărilor cu mediul cultural, conferind calitate în asigurarea procesului de comunicare pe orice cale a oricărui tip de mesaj.

Daniel IVAȘCU
graphic & web designer
Daniel Ivașcu este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice – Departamentul Grafică. Cu o bogată experiență de graphic designer, ilustrator, web designer, art director, creative director, acumulată începând cu 2001, Daniel creează materiale de comunicare (identitate / ghiduri de comunicare vizuală / verbală; graphic design / layout; packaging și pregătirea materialelor pentru producție / tipar; ilustraţii, storyboards, ad visuals; web design, implementare, administrare, social media) pentru organizații din diverse domenii de activitate.
Recomandări:

Parteneri / Parteneri media:











